divendres, 3 de juny de 2016

PONT CABRADÍS O QUEBRADÍS

LA JOIA DEL RIU AIGUA DE VALLS


Itinerari espectacular dins de dos Espais Naturals Protegits: el de la Serra del Verd, del municipi de Guixers (Solsonès) i culminant la ruta al Pont Cabradís que es troba dins l'Espai Natural Protegit de la Serra d´Ensija i Rasos de Peguera del municipi de Gòsol (Berguedà).
Una ruta de bellesa rosta per les cingleres de ponent del riu Aigua de Valls fins a la formació geològica del Pont Cabradís o Quebradís. Vistes esclatants, esplèndides balmes, boscos frondosos i, principalment, el túnel natural de pedra tosca del riu Aigua de Valls, són els atractius que trobarem en aquesta magnífica ruta.

Fitxa

  • Tipus de sortida: Caminada
  • Lloc de sortida: Ajuntament de Guixers
  • Distància: 14,280 quilòmetres
  • Desnivell Positiu: 682 metres
  • Temps: 08:22 hores*
  • Dificultat: Moderada
  • Sensació de dificultat: Moderada

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h) Temps acumulat (h) Distància (Km)
Aparcament
00:00
00:00
0,000
Embassament del Xut
00:22
00:22
1,400
Molí de la Corriu
00:19
00:41
2,020
Torre de la Corriu
01:05
01:46
3,820
Torrent de Vilacireres
01:01
02:47
5:120
Cruïlla Pont Cabradís
01:49
04:36
8,520
Pont Cabradís
00:05
04:41
8,730
Torrent Fondo
00:26
06:13
9,300
Escala de ferro
00:19
06:32
9,670
Molí de la Corriu
01:22
07:44
12,270
Embassament del Xut
00:16
08:00
12,880
Aparcament
00:22
08:22
14,280

Crònica

El recorregut comença a Valls (Guixers), un veïnat de cases disperses per la plana del riu. Des de Sant Llorenç de Morunys, cal anar en direcció Berga per la carretera LV-4241, en poc més de 8 Km. desviar-se cap a Valls. Passat l’ajuntament de Guixers, s’ha de girar a l’esquerra en un revolt seguint els indicadors de la Corriu fins a un revolt tancat amb el paviment de formigó. Hi trobarem un parell de lloc per aparcar el cotxe.
Prenem la pista que baixa per la dreta tancada amb una cadena. La pista puja i baixa paral•lela al riu. A mida que avancem el congost es torna més estret fins arribar a la presa del petit embassament del Xut. Una escala i un pont metàl•lic ajuden a superar l’embassament per l’esquerra. El camí s’enfila en ziga-zaga i més endavant torna a baixar fins al Molí de la Corriu.
El camí volta la terrassa del molí per l’esquerra i encara amunt el curs de la rasa de l’Horta. Hem de resseguir primer un corriol i una pista després paral•lela al torrent . En aquest punt el camí està marcat amb senyals de sender local núm. 3. El camí travessa el torrent i continua per la banda oposada fins a trobar una ampla pista.
Seguim les marques que ens endinsa en un bonic bosc de roures, dels quals destaca un exemplar monumental. El camí puja tirant cap a l’esquerra i en poc temps arribarem als camps i al mas de la Torre de la Corriu, en estat ruïnós però amb unes vistes espectaculars.
La Torre de la Corriu degué ser una casa forta senyorial o d’un pagès ric cap al segle XIII. Es tracta d’una masia fortificada de la qual es conserva els antics murs de migjorn i ponent, l’angle sud-oest és de construcció més moderna. L’alçada de l’antiga edificació deuria ultrapassar els 10 m amb un gruix dels murs al voltant de 100 cm.
El camí continua per sobre del mas fins a un collet amb un indicador de camins. Agafem el camí de la dreta que tendeix a baixar fins a un mirador. A partir d’aquí el descens és pronunciat i encinglerat per dins el bosc fins al fons del torrent de Vilacireres. L’hem de travessar i remuntar el camí per cingleres i boscos que ens portarà a unes balmes penjades.
Continuem amunt i avall per trams a vegades oberts i altres atapeïts de vegetació sota les cingleres del Morro Aguilar fins arribar a la bauma dels Cints de proporcions considerables.
El camí tendeix a davallar cap al riu fins on trobem la bifurcació que porta al Pont Cabridís. Una cadena i una corda ajuden a fer la desgrimpada fins a l’espectacular túnel natural que travessa el riu Aigua de Valls.
El Pont Cabradís són blocs de roca caiguts units per tosca amb el pas dels temps. El poder erosiu de l’aigua ha creat aquesta meravella natural, emmarcada per alts tossals i cingleres amb imponents parets.
Regalims d’aigua desprenent-se del sostre formant un espectacle digne d’admirar, una petita cascada que cau sobre un petit gorg que el riu ha excavat amb el pas dels anys, la llum de l’entrada nord de la cova, descalçar-se i sentir la sensació de l’aigua ben freda i entrar uns metres endins de la cova o ser més atrevit, posar-se el banyador i travessar el pont per poder fruir d’una bellesa extraordinària és, en una paraula, espectacular!
Un cop feta la visita al Pont Cabradís, tornem a la cruïlla per on hem baixat, ara resseguint l’itinerari local número 1. Al capdamunt, a l’esquerra trobem la curiosa font del Pont Cabradís que surt de sota un freixe. Nosaltres hem de seguir el corriol de la dreta buscant la riba esquerra del riu.
El camí passa per un bonic bosc que de mica en mica es va tornant més delicat i relliscós. En els passos més compromesos trobarem passamans que ens ajudaran a superar algun mal pas.
El camí baixa fins al torrent Fondo i s’ha de travessar el curs de l’aigua a gual. Seguim de nou el corriol, sempre paral•lel al riu, en continues pujades i baixades fins a trobar-nos una ferma escala metàl•lica que ens deixa en una ampla pista.
Cal seguir la pista a l’esquerra, passant per la Bauma de les Pintes. Continuem baixant paral•lel al riu fins al Molí de la Corriu. Creuem el pont sobre el riu i ja només ens queda que desfer el camí que hem fet a l’inici de la sortida.
Una sortida entre la verdor dels prats i dels boscos regats pel riu Aigua de Valls. Camins de muntanya que ens menaran entre boscos de pins i roures centenaris, on ens reconfortarem amb el paisatge, la puresa de l’aire i l’aigua de les nombroses fonts.

PerfilMapa i track


Powered by Wikiloc
* El temps empleat és amb parades per esmorzar, dinar i gaudir de l'entorn sense preses.

ENLLAÇ ÀLBUM DE LA SORTIDA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada